Πόνος περιγεννητικής περιοχής και κοκκυγοδυνία

Διάγνωση

Πρόκειται για μια από τις πιο ενοχλητικές και επώδυνες καταστάσεις και η διάγνωσή της καθυστερεί πολύ. Συνήθως οι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε πλήθος εξετάσεων που όλες τους δείχνουν φυσιολογικές. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία του πόνου προκύπτει από το ιστορικό (συνηθέστερα μια παλιά πτώση με τον κόκυγγα ή το ιερό οστό) και από τα δοκιμαστικά block νεύρων στα οποία υποβάλλεται ο ασθενής. Με το block νεύρου μπορούμε να καταλάβουμε με ακρίβεια ποια περιοχή είναι υπεύθυνη για τον πόνο.

Συνήθως έχουμε νευρίτιδες του genitofemoral ή του pudendal nerve. Από τη στιγμή που θα εντοπίσουμε το νεύρο που μεταφέρει τα επώδυνα ερεθίσματα, είμαστε σε θέση να επιτύχουμε θεραπεία.

Θεραπεία

  • Λύση συμφύσεων του υπεύθυνου νεύρου χρησιμοποιώντας διάλυμα φυσιολογικού ορού στην πορεία του νεύρου (Hydrodiscection).
  • Νευρόλυση με pulsed RF ή κλασικό RF.
  • Impar ganglion block: Αποκλεισμός του Ιεροκοκκυγικού πλέγματος με διάλυμα τοπικού αναισθητικού και πιθανή χρήση RF. To Impar ganglion block είναι μία από τις πιο δραστικές παρεμβάσεις με πολύ καλά αποτελέσματα και το προσφέρουμε σχεδόν σε κάθε περίπτωση πόνου στην περιγεννητική περιοχή και στο περίνεο. Η διάρκεια της παρέμβασης είναι 30 λεπτά και πραγματοποιείται υπό ακτινοσκόπηση. Πρόκειται για πολύ ασφαλή τεχνική και μετά από λίγη ώρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι και στην καθημερινότητά του.